I denne uge ville den afdøde maler, mediemanipulator, provokatør, kunstteoretiker, filminstruktør og elsker Jens Jørgen Enna Thorsen være fyldt 85 år. Det markerer Jens Jørgen Thorsen 's kollega, konceptkunstneren Uwe Max Jensen, ved at rejse et monument i Holstebro. Byen, hvor Jens Jørgen Thorsen voksede op.
Jens Jørgen Thorsens mest kendte værk er hans portræt af Jesus på korset komplet med strunkt erigeret lem. Maleriet blev i 1980'erne udført på en mur ved Birkerød Station og senere på Café Graffiti's facade i det centrale Aalborg.
Som en hyldest til sin afdøde kollega og hans hjemby Holstebro og et samtidigt monument over den religionskritik og -satire, der ikke længere er en selvfølge, hvis det står til religiøse fundamentalister og FN, rejser Uwe Max Jensen onsdag 1. februar 2017 klokken 12 et monument til Jens Jørgen Thorsens ære.
Uwe Max Jensen lader Jens Jørgen Thorsens Jesus-værk genopstår i skulpturel form på en mur i Nørregade i Holstebro overfor Alberto Giacomettis bronzeskulptur ”Kvinde på Kærre”. Som en kommentar til Jesu oprindeligt ydmyge kår skaber Uwe Max Jensen et krucifiks af piberensere, som han fastgør til muren overfor Giacomettis skulptur. Dermed går Holstebros ny monument i direkte dialog med Kvinde på Kærre. Uwe Max Jensens monument er skabt med Thorsens oprindelige murmaleri som direkte forlæg og ligner Thorsens maleri, hvad de vigtigste detaljer angår.
Monumentet er skabt af 48 piberensere. Selve Jesus-figuren er skabt af piberensere med farvebetegnelsen semitisk brun, da Jesus var en mørklødet mand og ikke hvid, selvom den vestlige kunsthistorie har for vane at fremstille Jesus som en hvid mand. Korset, hvorpå Jesus hænger, er gult som et symbol på Judas' forræderi, mens Jesu lem er skabt af otte særligt tykke og lange guldfarvede piberensere.
Onsdag 1. februar 2017 klokken 12 rejser Uwe Max Jensen sit monument i Nørregade i Holstebro. Når monumentet er fastgjort til muren, vil det akkurat som den historiske Jesus blive overladt til en uvis skæbne.
Miskendt i sin hjemby og i sit hus (og i Holstebro)
I Holstebro var der i begyndelsen massiv modstand mod Giacomettis skulptur. I dag bliver skulpturen knuselsket. Primært fordi den har vist sig at være en god investering. Alberto Giacometti er i dag en af verdens dyreste kunstnere. På samme måde er det ikke gået med Jens Jørgen Thorsen, der er en af Holstebros mest kendte sønner, men ikke for alvor er anerkendt i hjembyen.
Allerede Jesus var opmærksom på den skæbne, der er blevet Jens Jørgen Thorsen til dels, da han sagde:
"En profet er ikke miskendt undtagen i sin hjemby og i sit hus."
Dette gør sig gældende for Jens Jørgen Thorsen i særdeleshed. Derfor skal han i anledning af sin 85 års fødselsdag hyldes med et monument.
Sted: Nørregade i Holstebro (overfor Alberto Giacomettis skulptur)
Tid: klokken 12 onsdag 1. februar 2017
Form: historisk markering ved hjælp af rejsning af monument til Jens Jørgen Thorsens pris
(Foto: Demo-model bestående af seks piberensere)
Se også Uwe Max Jensen: Ikea-maleri (samliv og ægteskab)