Koranafbrænding.
Jacob Mchangama skriver om den nordjyske koranafbrænding, der har ført til en tiltale for blasfemi, på sin Facebook profil:
"ANKLAGEMYNDIGHEDEN GENOPLIVER BLASFEMIPARAGRAFFEN PÅ TVIVLSOMT GRUNDLAG
Nordjyllands Politis beslutning om at tiltale en dansk mand for overtrædelse af blasfemiparagraffen efter i 2015 at have afbrændt Koranen og lægge en video heraf op på Facebook er et væsentligt tilbageskridt for ytringsfriheden, der hviler på et særdeles tvivlsomt juridisk grundlag. Ingen dansk borger er blevet tiltalt for blasfemi siden 1971, og ingen er blevet dømt siden 1946. Selv i sager, hvor anklagemyndigheden har ment, at blasfemiparagraffen formelt var overtrådt, har man valgt at lade hensynet til ytringsfriheden være afgørende. Ved at genoplive blasfemiparagraffen skrues tiden tilbage til en periode, hvor religiøse følelser blev tillagt større vægt end ytringsfriheden” siger Jacob Mchangama.
Udover de principielle betænkeligheder er det også tvivlsomt, om en koranafbrænding overhovedet er strafbar. Godt nok konkluderer Straffelovrådet i en betænkning fra 2014, at ”afbrænding af en religions helligste skrift efter den almindelige opfattelse i det danske samfund udgør en så grov krænkelse af de pågældendes religiøse følelse, at domstolene efter omstændighederne vil finde grundlag for at anse afbrændingen som spot eller forhånelse i straffelovens § 140’s forstand ”
Men Straffelovrådet henviser ikke til nogle konkrete sager, der støtter en sådan udlægning. Endnu mere betænkeligt er det, at Straffelovrådets betænkning ikke nævner, at både Statsadvokaten og Rigsadvokaten rent faktisk tidligere har afvist at rejse tiltale mod en kunstner og to journalister fra DR, efter kunstneren Søren Mosegaard planlagde at afbrænde en bibel til en kunstudstilling og endte med at afbrænde en Bibel i TV-Avisen kl. 18:30 den 10. januar 1997. Når der ikke blev rejst tiltale netop for at afbrænde en hellig bog så sent som i 1997, er det svært at forstå, hvorfor der skal rejses tiltale i 2017 for afbrænding af en koran.
”Uanset udfaldet af straffesagen bør justitsministeren tage konsekvensen af, at blasfemiparagraffen nu er vækket til live og hurtigst muligt fremsætte et lovforslag om at ophæve bestemmelsen. Danmark er ét af kun 5 EU-lande, der stadig har en egentlig blasfemiparagraf (PEW 2016), og alene i perioden 2013 – 2015 afskaffede Holland, Island og Norge deres blasfemiparagraffer. I Norge og Island skete dette med udtrykkelig henvisning til terrorangrebet mod Charlie Hebdo. Derimod har 18 ud af 20 lande i Mellemøsten og Nordafrika blasfemibestemmelser, som ofte anvendes til at undertrykke religiøse minoriteter og forhindre kritik af magthavere og dominerende religiøse institutioner. Desuden har bl.a Saudi Arabien brugt den danske blasfemiparagraf til at argumentere for en global en af slagsen” .
”Endvidere viser en undersøgelse fra PEW, at lande der håndhæver blasfemiforbud oplever en højere grad af religiøs vold, end lande der ikke har eller håndhæver blasfemiforbud. Der er med andre ord intet empirisk belæg for, at blasfemiparagraffer modvirker religiøs betinget vold, sådan som bestemmelsen og Straffelovrådet forudsætter, snarere tværtimod. En afskaffelse af blasfemiparagraffen vil derfor også være et væsentligt skridt i retning af at styrke de liberale værdier, som er en grundsten i Danmarks officielle udenrigspolitik, ligesom det vil være i overensstemmelse med anbefalinger fra EU, Europarådet, FNs Menneskerettighedskomité, FNs Special Rapporteur for Religionsfrihed, og FNs Special Rapporteur for ytringsfrihed”.
http://jyllands-posten.dk/…/en-42aarig-mand-er-blevet-tilt…/
http://www.pewresearch.org/…/which-countries-still-outlaw-…/
http://www.ohchr.org/FR/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx…
http://justitsministeriet.dk/…/Straffelovraadets%20udtalels…
https://www.information.dk/…/norske-blasfemiparagraf-histor…
http://www.b.dk/globalt/island-skrotter-blasfemiparagraf
https://freedomhouse.org/rep…/freedom-press/2015/netherlands"
Se også
Showdown i 11. arrondissement (Marianne versus Muhammed). 13. november 2015 in memoriam.