Quantcast
Channel: Ballet Magnifique
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6620

Ungdomshuset Revisited

$
0
0



En ældre sag fra Den Frie blog (med flere):


En ældre sag fra Denfri:


Intet glemt intet tilgivet


I dag er det præ­cis fem år siden, at Ung­doms­hu­set på Jagt­vej 69 i Køben­havn blev ryd­det af poli­tiet. Det mar­ke­res med en demon­stra­tion, der går fra det ny ung­doms­hus på Dort­hea­vej i Nord­vest til den tomme grund på Jagt­vej 69.

1. marts 2007 klok­ken 07:00:07 påbe­gyndte Køben­havns Politi ryd­nin­gen af Ung­doms­hu­set på Jagt­vej 69, og selvom de til­ste­de­væ­rende i huset var for­be­redte på en ryd­ning, kunne de ikke stille noget op over­for en aktions­styrke, der omfat­tede heli­kop­tere og mand­skab fra poli­tiets anti­ter­r­oren­hed. 4. marts star­tede nedriv­nin­gen af Ung­doms­hu­set, der dagen efter var jæv­net med jor­den. Tom­ten fik siden til­nav­net Gro­und 69 af de tid­li­gere brugere.

Fem års dagen for ryd­nin­gen af Ung­doms­hu­set mar­ke­res i dag med en demon­stra­tion arran­ge­ret af det ny ung­doms­hus på Dort­hea­vej 61 i Køben­havns Nord­ve­st­kvar­ter. Demon­stra­tio­nen begyn­der klok­ken 17 ved Dort­hea­vej og har ret­ning mod den gamle grund på Jagt­vej 69. Demon­stra­tio­nen er lov­ligt anmeldt.

Selvom Køben­havns Kom­mune stil­lede et nyt ung­doms­hus på Dort­hea­vej 61 til rådig­hed i 2008, hyl­der en del af de tid­li­gere bru­gere af Ung­doms­hu­set på Jagt­vej sta­dig slo­ga­net: Intet glemt intet til­gi­vet. Og senest fik gade­kunst­ne­ren She­pard Fairey’s udsmyk­ning af en gavl ved tom­ten på Jagt­vej 69 følel­serne vold­somt i kog.





Tra­fi­ka­vi­sen Metroxpress har i anled­ning af fem års dagen for ryd­nin­gen af Ung­doms­hu­set inter­viewet flere direkte eller indi­rekte aktører.

21-årige Vik­to­ria, der kom i Ung­doms­hu­set på Jagt­vej, sav­ner sta­dig det gamle ung­doms­hus, selvom hun i dag bru­ger det ny på Dortheavej:

“Ja, det gør jeg. Det havde jo et spe­ci­elt udtryk og føl­tes spe­ci­elt. Jeg synes sta­dig, det er ånds­svagt, at det er væk — det laver tiden ikke om på. Men der er jo gået fem år, og man kan alli­ge­vel ikke gå og tænke på det hver dag. (…) Bare fordi der kom et Ung­doms­hus igen — og der var tyde­lig­vis brug for det — gør ikke op for det, som jeg mener, er vir­ke­lig dår­ligt poli­tisk arbejde,” siger Vik­to­ria, der har ønsket at være ano­nym, til Metroxpress.

Ritt Bjer­re­gaard (S), der var over­borg­me­ster i Køben­havn, da Ung­doms­hu­set blev ryd­det, håber, at den ro, der har været omkring det ny ung­doms­hus i Nord­vest, varer ved. Til Metroxpress udta­ler hun:
“Demon­stran­terne fra den­gang er jo ble­vet ældre og er for­hå­bent­lig i gang med noget mere for­nuf­tigt, og så kan det jo være, at den gene­ra­tion, der kom efter, ikke går og tæn­ker på huset på Jagtvej.”

Pro­jek­t­ud­vik­lings­fir­maet Pro­casa har købt grun­den Jagt­vej 69 og har pla­ner om, at der skal byg­ges på den tomme grund i løbet af foråret:

“Vi har en dia­log med Køben­havns Kom­mune omkring de ting, vi skal have arbej­det med på Jagt­vej 69. Og vi for­ven­ter, at der fore­lig­ger et udkast til en ny lokal­plan inden for de næste par måne­der. Det, vi så går efter på grun­den, er en butik i bun­den og ung­doms­bo­li­ger ovenpå,” siger Car­sten Tid­gen Hout­ved, der er part­ner i Pro­casa, til Metroxpress.

*

Repor­tage fra Nordvest

Da det ny ung­doms­hus på Dort­hea­vej 61 blev ind­viet i 2008 arbej­dede jeg kortva­rigt for Wee­ken­da­vi­sen. Jeg blev sendt til ind­vi­el­sen (helt sik­kert fordi ingen andre gad) og skrev efter­føl­gende denne repor­tage (11/7 2008):

Blom­ster­børn eller ballademagere

Min paki­stan­ske taxa­chauf­før ken­der ikke Ung­doms­hu­set på Dort­hea­vej, og jeg har glemt num­me­ret, så han sæt­ter mig af på Toms­gårds­vej, der deler Dort­hea­vej i to.

På hjør­net resi­de­rer Isla­misk Tros­sam­fund i num­mer 45, og her lidt over mid­dag kom­mer en del til­hyl­lede kvin­der ud fra loka­li­te­ten. Jeg har læst, at tros­sam­fun­det og Ung­doms­hu­set er naboer på Dort­hea­vej, men det nabo­skab er åben­bart lidt af en jour­na­li­stisk tilsnigelse.

I num­mer 43 har Dansk Isla­misk Begra­vel­ses­fond til huse, og i num­mer 41 står der Islam­Gu­ide på postkassen.

Jeg går over på den anden side af vejen og ind på et område, der huser Joe’s Boxing Gym og Top­fight Kick­boxing. Der kom­mer en musku­løs og tato­ve­ret mand ud fra et af loka­lerne. Han ved, hvor det nye ung­doms­hus ligger.

»Du skal læn­gere op ad gaden. Så er det num­mer 61.«

Ud for Dort­hea­vej 61 er der til gen­gæld ikke noget at tage fejl af. Der sid­der en del sort­klædte unge men­ne­sker i de åbne vin­duer. På faca­den hæn­ger der to ban­nere. Et sort med tek­sten »All Cops Are Bastards« og et ban­ner med en skral­des­pand. I skral­des­pan­den lig­ger Bush, Dan­ne­brog, en narkosprøjte, McDonald’s gule logo og et sort sva­stika. Sym­bo­lik­ken er bastant, og fjen­de­bil­le­derne er bog­sta­ve­ligt talt malet op med den brede pen­sel. På bag­si­den hæn­ger der yder­li­gere to ban­nere. »Sta­dig ingen fuck­ing tak til syste­met« og mere for­son­ligt »Tak til Nord­vest og vel­kom­men til vores nye hus.«

Bru­gerne af Ung­doms­hu­set har valgt at mar­kere over­ta­gel­sen af de ny loka­ler på Dort­hea­vej med en åbnings­re­cep­tion. Denne tirs­dag kan inter­es­se­rede frit bevæge sig rundt på husets tre eta­ger mel­lem kl. 12 og 19 og tage loka­lerne i øjesyn. Adgan­gen til huset er ikke regu­le­ret; man kan vade direkte ind gen­nem den åbne port på husets bag­side, hvis man und­la­der at flashe en blok eller et kamera, der indi­ke­rer, at man er jour­na­list. For så gæl­der der andre regler.

Men klok­ken lidt over ét er åbnings­re­cep­tio­nen ikke lige­frem over­rendt. Der er omkring 30 men­ne­sker til stede i huset, og de fle­ste til­ste­de­væ­rende lig­ner nogle, der har deres dag­lige gang i mil­jøet. De er unge, for­bav­sende unge — enkelte er knap nok tee­na­gere; de er pier­cede, de har dre­ad­lo­cks eller alter­na­tiv hår­farve, og de er klædt i sort. Det er uniformeringen.

Selv­for­svars­rum­met

Bru­gerne har kun haft adgang til loka­lerne på Dort­hea­vej i lidt over en uge. Men der er alle­rede gang i for­skel­lige byg­ge­pro­jek­ter rundt omkring i huset. Over for ind­gan­gen har Ung­doms­hu­sets nye bru­gere byg­get en bar af gamle ege­træ­slå­ger, og i et hjørne er man fær­dig med fun­da­men­tet til en scene, der skal huse frem­ti­dige kon­cer­ter. Min­dre opbyg­ge­ligt er der også fun­det tid til at lave graf­fiti i næsten samt­lige lokaler.

På øver­ste etage er der ét stort lokale. Det har man ind­ret­tet med to sand­sække ophængt i de frie spær i lof­tet. Her skal der efter pla­nen træ­nes selv­for­svar. Rum­met er næsten gra­fit­tif­rit, og et opslag opfor­drer til, at husets bru­gere også frem­over pas­ser på loka­lets blanke parketgulv.

To lidt ældre fyre klædt i ens sorte træ­nings­buk­ser og sorte T-shirts med rødt print, der bekendt­gør, at de er anti­fa­sci­ster, ind­ta­ger rum­met med en til­ba­ge­læ­net selvfølgelighed.

Lidt senere ankom­mer en ung fyr, der øver slag og spark mod den ene sand­sæk. Selv­for­svarslo­ka­let udgør en slags bor­ger­lig orden i kaos, men mulig­vis er det en stak­ket frist. Ude på trap­pen er der ikke megen væg­plads til­bage, der ikke er opta­get af graffiti-tags, rim og male­rier udført direkte på væg­gen. »Vi tol­le­rere alle uan­set hvor­dan de ser ud« står der over en teg­ning af en aparte udse­ende figur. Umid­del­bart over for denne teg­ning hæn­ger en anden, der fore­stil­ler Fader­hu­sets Ruth Even­sen. Hun er klyn­get op på et kors. Under kor­set står der 666. Læn­gere nede ad trap­pen er der malet et kæm­pe­stort kra­nium. Det er udsty­ret med et omvendt kors. I ste­det for INRI bærer det omvendte kors inskrip­tio­nen »Gud dum«. Mest bastant er det reto­ri­ske opgør med sam­fun­dets auto­ri­te­ter i en læn­gere rimet tekst: »Når jeg ser et råd­hus brænde, bli­ver jeg glad og vil se MERE, og når min molo ikke vil tænde, er jeg glad, for jeg har mange flere!«

Der var et klart fler­tal i Køben­havns Bor­ger­re­præ­sen­ta­tion på 38 mod 13 for at pla­cere det nye hus på Dort­hea­vej, men alli­ge­vel glim­rer poli­ti­kerne ved deres fra­vær. Lysten til at tage æren for huset er åben­bart til at overse. De har ellers inve­ste­ret en del i sagen. Etab­le­rin­gen af Ung­doms­hu­set i Nord­vest løber angi­ve­ligt op i nær­he­den af 120 mil­li­o­ner kro­ner. Des­u­den er Ung­doms­hu­set hvert år garan­te­ret et betrag­te­ligt mil­li­onbe­løb i driftstilskud.

Over­borg­me­ster Ritt Bjer­re­gaard nøjes med at smile smalt fra cove­ret af bio­gra­fien »Ritt«, der lig­ger på recep­tio­nens gave­bord. Bio­gra­fien er en gave til Ung­doms­hu­sets bru­gere fra gra­tisa­vi­sen Urban. Ekstra Bla­det har med­bragt en hus­fred, mens »For­æl­dre mod poli­ti­b­ruta­li­tet« har foræ­ret bru­gerne 60 dybe tal­ler­k­ner og en sammenplantning.

Klok­ken fire møder dagens ene­ste posi­tive poli­ti­ker op. Det er Bjarne P. Niel­sen. Han er sup­ple­ant til Bor­ger­re­præ­sen­ta­tio­nen og ung­doms­hu­sord­fø­rer for Det Radi­kale Ven­stre. Men selv om Bjarne P. Niel­sen var en af medun­der­skri­verne af afta­len mel­lem Ung­doms­hu­set og Køben­havns Kom­mune, er han ikke uden bekymringer.

»Det er en spæn­dende pro­ces, om de unge kan over­holde ind­gå­ede afta­ler. Det er en god aftale, der er ind­gået, så man kan skabe dia­log frem for kon­fron­ta­tion, så de unge har et kæm­pe­ansvar for, at det kan fun­gere. Men der er mange kræf­ter, der vil for­søge at ødelægge det her,« siger Bjarne P. Nielsen.

Knud kom­mer

Der er ved at komme gang i Ung­doms­hu­sets åbnings­re­cep­tion. Klok­ken nær­mer sig fem, og faste bru­gere og gæster fyl­der efter­hån­den op både inden­for og på plad­sen bag­ved huset. Klok­ken fem er pres­sen ble­vet bevil­li­get en times adgang til huset. Sam­ti­dig med pres­sen ankom­mer Knud Folds­chack, som er advo­kat for Fon­den Jagt­vej 69, der de sene­ste år har kæm­pet hårdt for at sikre et ung­doms­hus i Køben­havn. Han er i sel­skab med hustruen Lulla For­chham­mer. Knud Folds­chack er ét af de men­ne­sker, der ejer den sær­lige evne at ankomme på rette tid. Åbnings­re­cep­tio­nen synes såle­des at nå sit peak med Knud Folds­cha­cks ankomst. Han skri­der kortva­rigt ind i huset for at hente en fla­ske økolo­gisk rom og en foto­mon­tage med portræt­ter af bru­gerne af Ung­doms­hu­set, som de unge har lavet til ham. Bag­ef­ter skal han inter­viewes af TV2 News. Tv-stationen har kørt en vogn ind i går­den, og Knud Folds­chack skal direkte på.

Da tv har fået deres, spør­ger jeg Knud Folds­chack, hvad han nu vil kaste sig over, når pro­ble­merne omkring Ung­doms­hu­set er løst.

»Jeg er slet ikke inter­es­se­ret i pro­ble­mer. Jeg er inter­es­se­ret i løs­nin­ger, og der er brug for mas­ser af løs­nin­ger i Køben­havn. Der er mas­ser af opga­ver i et sam­fund med så mange kom­pli­ka­tio­ner. Men i dag vil jeg gerne rose de unge for at have holdt åbnings­re­cep­tion i en åben ånd og ud fra mot­toet: ‘Kom og besøg os, se hvem vi er’. Nu er den stør­ste risiko, at nogle poli­ti­kere prø­ver at puste til ilden,« siger Knud Foldschack.

Man behø­ver ikke at lede længe efter en af de poli­ti­kere, som Knud Folds­chack adva­rer imod. Ras­mus Jar­lov fra De Kon­ser­va­tive har over­ta­get plad­sen foran TV2s snur­rende kamera. Han er sam­men med par­ti­fæl­len Jakob Næsa­ger ble­vet kendt som en af de mest ved­hol­dende kri­ti­kere af et nyt ung­doms­hus, og på hjem­mesi­den www.jarlov.dk kan man se en video med tit­len »Almin­de­lige men­ne­sker er vig­ti­gere end Ungdomshuset«.

»Per­son­ligt synes jeg ikke, at de skal have et hus. Det har de ikke fortjent. Man skal ikke belønne vold, og folk med til­knyt­ning til Ung­doms­hu­set har nok stået for de vær­ste uro­lig­he­der siden 2. Ver­denskrig. Tænk, hvis vi andre rea­ge­rede på den måde. Det går jo ikke, hvis man rea­ge­rer sådan, når man føler sig dår­ligt behand­let. Hvis de skal have et hus, havde vi håbet på, at man havde taget et større hen­syn til omgi­vel­serne. Nu smi­der man andre bru­gere ud for at skaffe plads til Ung­doms­hu­set. Det er hyk­le­risk, når man selv har været så opta­get af, at man er ble­vet smidt ud fra Jagt­vej,« for­kla­rer Ras­mus Jar­lov med hen­vis­ning til de hid­ti­dige bru­gere af Dort­hea­vej 61, der har måt­tet for­lade loka­lerne for at give plads til Ungdomshuset.

Ras­mus Jar­lov og Jakob Næsa­ger har sam­let under­skrif­ter ind mod Ung­doms­hu­sets pla­ce­ring de sene­ste mange måne­der. De har også demon­stre­ret med bro­sten lavet af fla­m­ingo for at illu­strere, at det kun er muligt at opnå resul­ta­ter i for­hand­lin­ger med Køben­havns Kom­mune, når man kaster med bro­sten. For en uge siden for­søgte Ras­mus Jar­lov og Jakob Næsa­ger des­u­den at komme ind til man­dags­mø­det, der er Ung­doms­hu­sets øver­ste myn­dig­hed. De blev smidt på por­ten, og der blev kastet vand på dem.

»Folk, der er aktive mod­stan­dere og ikke er bru­gere af huset, er ikke vel­komne på man­dags­mø­det, der er vores øver­ste myn­dig­hed. Vi skal ikke være en sky­de­skive for poli­ti­kere,« for­tæl­ler Vik­to­ria fra Ung­doms­hu­sets pres­se­gruppe om epi­so­den. Hun kal­der Ras­mus Jar­lov »en anden­rangs lokalpolitiker«.

Ras­mus Jar­lov er hel­ler ikke vel­kom­men til åbnings­re­cep­tio­nen. Men efter et stykke tid får han en rund­vis­ning i huset. Den for­lø­ber uden pro­ble­mer. Da han kom­mer ud, er bag­dæk­ket på hans cykel skå­ret op. Tid­li­gere på dagen er for­dæk­ket på Jakob Næsa­gers cykel ble­vet skå­ret op. Epi­so­derne er anmeldt til politiet.

Træ­net i tavshed

Mens per­so­nerne rundt om Ung­doms­hu­set taler og taler, er bru­gerne til­sva­rende tavse. På vægge og ban­nere for­mu­le­rer bru­gerne af Ung­doms­hu­set sig i ét væk. Men når det kom­mer til udta­lel­ser til citat, er der luk­ket. Ung­doms­hu­set har godt nok en pres­se­gruppe bestå­ende af fyren Josh og pigerne Vik­to­ria og Est­her. Men den trio er efter­hån­den så træ­nede i kom­mu­ni­ka­tion, at deres kom­men­ta­rer ejer den intet­si­gende glat­hed, man møder hos pro­fes­sio­nelle kommunikatører.

I vin­du­eskar­men på 2. etage sid­der 14-årige Mar­tin sam­men med sine jæv­nal­drende ven­ner Frede Bal­lade og Sig­ger. Mar­tin, der i kred­sen nyder det min­dre bor­ger­lige navn »Polak­ken«, fordi han er halvt polak, blev intro­du­ce­ret til Ung­doms­hu­set af en ven. Nu har han de fle­ste af sine ven­ner i kred­sen omkring Ungdomshuset.

»Alle mine ven­ner er her. Der er altid nogen, jeg ken­der. Det er fedt at komme og hænge ud i ste­det for at være der­hjemme og spille com­pu­ter hele dagen,« for­tæl­ler Martin.

For­æl­drene var bekym­rede, da Mar­tin begyndte at gå med i Ung­doms­hu­sets demon­stra­tio­ner. Men Mar­tin har altid holdt sig fri af ballade.

»Jeg har aldrig været til riots, og jeg er aldrig ble­vet anholdt. Men jeg blev engang stop­pet, fordi jeg gik over for rødt ved Gam­melt­orv. Jeg fik ikke nogen bøde, men jeg fik besked på, at det ikke var noget, jeg skulle gøre igen,« siger Martin.

Måske hand­ler Ung­doms­hu­set også om at give en bestemt gruppe unge men­ne­sker af for­skel­ligt køn mulig­hed for at møde hin­an­den. I vin­du­eskar­men ved siden af Mar­tin, Frede Bal­lade og Sig­ger har en gruppe på fire piger med en mat­chende alder i hvert fald pla­ce­ret sig. De har imid­ler­tid alle­rede til­lagt sig bru­ger­nes ord­k­nappe omgang med pres­sen. Man under­stre­ger, at man udta­ler sig på egne vegne, og man udta­ler sig i til­pas over­ord­nede ven­din­ger, så man ikke blive misforstået.

»Det er nice, at der ende­lig er fun­det et sted,« siger den mindst pun­kede af pigerne, mens resten fortrækker.

Hvem er de unge bru­gere af Ung­doms­hu­set, der til åbnings­re­cep­tio­nen udgør bro­der­par­ten af de frem­mødte bru­gere? Sva­ret ryk­ker de ikke selv ud med. Men bag piercin­gerne og det alter­na­tive hår får man ind­tryk­ket af nogle børn, der for hoved­par­tens ved­kom­mende ser ud til at få varm mad flere gange om ugen.

Der er noget alter­na­tivt ren­s­ku­ret over flere af de unge, og for­æl­drene, der læg­ger vejen forbi åbnings­re­cep­tio­nen, under­stre­ger ind­tryk­ket af vel­næ­ret­hed og omsorg. Der er langt mel­lem anæ­mi­ske typer, som ser for­sømte ud.

Det er næppe de her unge, der har været i stand til at mobi­li­sere den mod­stand og destruk­tion, der blev lagt for dagen, da Jagt­vej 69 blev ryd­det. Men der er også enkelte ældre bru­gere til stede. Mænd med tato­ve­rin­ger nær­mere de tre­dive, der i lig­hed med fyrene i selv­for­svarslo­ka­let ser ud til at kunne tage ander­le­des fat, hvis det kom­mer til en kon­fron­ta­tion med poli­tiet. En af dem er tæt­byg­get som en rocker, men med et åbent ansigt. Åben­he­den hører dog op, når man spør­ger til, hvor­for han er kommet.

Under alle omstæn­dig­he­der er det ikke her, der bli­ver bal­lade. Ikke i dag.

Poli­tiet er i kvarteret

Jeg for­la­der Ung­doms­hu­set ved syv­ti­den og går ned til Toms­gårds­vej. Der hol­der en punk­te­ret poli­ti­bil uden for Isla­misk Tros­sam­fund. Senere læser jeg på net­tet, at Has­san Moham­mad El-Souki, der afso­ner en dom på 14 års fængsel for inds­mug­ling af 45 kilo kokain, er ble­vet bevil­li­get udgang til en cere­moni i moskeen, da hans mor er død. Da et følge senere begra­ver moren på den mus­lim­ske grav­plads i Brøndby, lyk­kes det El-Sokui at flygte. Han løber op over en vold og ud på Hol­bæk­mo­tor­vejen, hvor han for­svin­der i en sort Honda Civic, som ven­ter på ham.

Det lig­ner en tanke, at poli­ti­kerne har pla­ce­ret det nye ung­doms­hus i Nord­vest. Poli­tiet er der i forvejen.

Jeg ken­der ikke Køben­havns kvar­te­rer, men ude­fra betrag­tet ser Nord­vest ikke ud til at have fået udpræ­get del i den vel­stands­frem­gang, der er skyl­let ind over hoved­sta­den de sene­ste år. På vej ind ad Nør­re­bro­gade skif­ter byen lang­somt, men sik­kert karak­ter, og fremme ved Nør­re­bros Rund­del er skif­tet syn­ligt. Måske lig­ger det lige­frem i Køben­havns psy­ko­so­ci­ale karak­ter, at Ung­doms­hu­set var dømt til at ryge læn­gere ud af byen. Så tæt på rund­de­len hver­ken kan eller vil man læn­gere rumme et hus, hvis bru­gere sæt­ter sig ud over lovgivningen.

Jeg går hen til Jagt­vej 69. Huset er væk, og der er et tomt hul i ræk­ken af faca­der. Jeg rin­ger på hos de tid­li­gere naboer til Ung­doms­hu­set. Kri­stof­fer Theil i num­mer 65 (Jagt­vej 67 fin­des ikke læn­gere) sav­ner ikke Ungdomshuset.

»Det var rime­ligt lar­mende og svi­nende naboer at have. Det sva­rede til at bo ved siden af et spil­le­sted. Det er ikke, fordi jeg har haft noget imod Ung­doms­hu­set, men som nabo har det været en befri­else, at de er flyt­tet,« for­tæl­ler Kri­stof­fer Theil.

Mens det gik hår­dest for sig efter ryd­nin­gen af Jagt­vej 69, hen­tede demon­stran­terne flere gange skral­des­pan­dene i går­den hos andels­for­e­nin­gen i num­mer 65. Skral­det smed de på bræn­dende bar­ri­ka­der, som de blo­ke­rede gaden med.

»I de peri­o­der var vi nødt til at opbe­vare vores skrald i vores lej­lig­he­der. Det var ikke sær­lig hen­sigts­mæs­sigt. Men der er meget fre­de­ligt nu, selv om der engang imel­lem duk­ker folk op efter en torsdagsdemonstration.«

Kri­stof­fer Theil håber, at nor­ma­li­se­rin­gen af områ­det får en per­ma­nent karakter.

»Hvem tør bygge der? Det bli­ver van­ske­ligt at holde folk væk, og de har jo lovet, at alt, hvad der byg­ges på adres­sen, bli­ver smadret. Men per­son­ligt håber jeg, at kom­mu­nen byg­ger en metro.« "


Se også
Jacob Mchangama: Anklagemyndigheden genopliver blasfemiparagraffen på tvivlsomt grundlag


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6620

Trending Articles


Grand galla med gull og glitter


Psykiater Tonny Westergaard


Jav Uncensored - Tokyo-Hot n1002 Miyu Kitagawa


Moriya Suwako (Touhou)


BRODERET KLOKKESTRENG MED ORDSPROG 14 X 135 CM.


Naruto Shippuden Episode 471 Subtitle Indonesia


Fin gl. teske i sølv - 2 tårnet - stemplet


Kaffefilterholder fra Knabstrup


Anders Agger i Herstedvester


Onkel Joakims Lykkemønt *3 stk* *** Perfekt Stand ***


Sælges: Coral Beta/Flat (Højttaler-enheder)


Starwars landspeeder 7110


NMB48 – Durian Shounen (Dance Version) [2015.07.15]


Le bonheur | question de l'autre


Scope.dk som agent?


Akemi Homura & Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


Tidemands taffel-marmelade julen1934+julen 1937+julen 1938.


Re: KZUBR MIG/MMA 300 zamena tranzistora


Analyse 0 mundtlig eksamen


DIY - Hæklet bil og flyvemaskine