Adonis' mest berømmede bog er netop udkommet på dansk. Overskuddet fra bogsalget går til ofre for borgerkrigen i Syrien.
På lørdag klokken 12.30 afholder Lars Vilks Komiteen sin årlige konference på Christiansborg. Denne gang er emnet Hvor går kunsten hen, når grænserne forsvinder? Efter en diskussion af dette emne uddeler Lars Vilks Komiteen sin ytringsfrihedspris. Prisen går i år til den syriske digter Adonis. Adonis regnes som den største nulevende arabiske digter og har flere gange været på tale som modtager af Nobelprisen i litteratur.
Adonis er født i Syrien i 1930 og har skrevet mere end 20 bøger på arabisk. Flere bøger er oversat til dansk. Adonis tog eksamen i filosofi i 1954 fra universitetet i Damaskus. I 1955 sad han seks måneder i fængsel grundet medlemskab af et politisk parti. Efter frigivelsen fra fængslet forlod Adonis sit hjemland og bosatte sig i Beirut i Libanon. I 1973 blev han doktor med en afhandling om det statiske og det dynamiske i arabisk kultur. Et emne, der har interesseret Adonis, igennem en årrække. Siden 1985 har Adonis boet i eksil i Paris.
Adonis er påvirket af de franske surrealister. Samtidig indeholder hans digtning referencer til myter og symboler fra Mellemøstens kulturer igennem årtusinderne. Hans mest kendte værk er digtcyklussen Sange af Mihyar fra Damaskus fra 1961 (er netop udkommet på dansk, overskuddet fra udgivelsen går til ofre for borgerkrigen i Syrien), der regnes som et højdepunkt i nyere arabisk poesi. Adonis modtog Goetheprisen i 2011.
Adonis har kritiseret Syriens præsident Bashar al-Assad og opfordret ham til at gå af. De seneste år har Adonis også i stigende grad kritiseret islam, som han anser for en hæmsko for udviklingen i Mellemøsten.
I paneldebatten om kunst og nationalgrænser deltager Hilde Sandvik, Hans Hauge, Jon Eirik Lundberg og Lars Vilks. Moderator er Mikael Jalving fra Lars Vilks Komiteen. Medstifter af Lars Vilks Komiteen - kunstneren Uwe Max Jensen - byder velkommen til konferencen. Det er Henrik Dahl fra Liberal Alliance, der er vært for mødet på Christiansborg.
Se også Tintin 's død (Belgien, marts 2016) / The death of Tintin (Belgium, March 2016)