Læge Henrik Keller skriver om ramadanen på sin Facebookprofil:
"Jeg har ingen mening om, hvorvidt Støjbergs forslag om at holde ferie under ramadan er rimeligt, men for enkelte jobs, kunne det måske være rimeligt, at man ikke havde dagarbejde under ramadanen.
De læger, der skråsikkert afviser hendes påstande, må simpelthen tale mod bedre vidende.
1. Under ramadanen fastes i cirka 18 timer. Der vendes delvist om på døgnet således, at den fastende er oppe en del af natten for at spise.
Flere forsøg har vist, at f.eks. en læge i slutningen af en 16 timers vagt, hvor han/hun kun har fået lidt at spise og drikke, agerer nogenlunde som en person med en alkoholpromille på cirka 1. De fleste der har prøvet det ved, at det passer.
Et studium har desuden vist, at det går fint, når det er rutine, men at personen er længere tid om at opdage, når tingene ikke mere er rutine. Lægen kan f.eks have tendens til for længe at hænge fast i en forkert teori/diagnose.
2. Jeg tror alle, der har arbejdet i en skadestue, har prøvet at modtage personer, der er besvimet, fordi de glemte at spise og drikke.
3. Det studium, som Støjbergs kritikere henviste til, inkluderede kun raske, unge, slanke mænd. Det vil sige alle de, hvis helbred ikke var i top, var siet fra.
Desuden er det jo sådan, at langt de fleste f.eks. ikke besvimer. Hvis du har 100 raske, slanke, unge forsøgspersoner med i et forsøg, skal du være heldig for, at en besvimer. Noget helt andet er det, hvis f.eks. 10.000 dagligt arbejder igennem en måned. F.eks. i 25 graders varme. Nogle med dårligt helbred. Der skal der nok være en, der besvimer. Bare noget skidt, hvis han er chauffør på en skolebus.
4. Udenlandske studier har - som nævnt i vedhæftede artikel (se Henrik Kellers Facebookprofil, hvor artiklen er offentliggjort, red.) - vist, at faste faktisk har en betydning for sikkerheden.
Fra JP."
Se også
Bevar pikken