En af Nordens mest omtalte billedkunstnere har fødselsdag i dag. Den svenske konceptkunstner og Muhammedtegner Lars Vilks bliver 72 år.
Han er frisk som en havørn — kunstneren Lars Vilks — selvom han i dag fylder 72 år. At han er i endog særdeles god form, kan enhver, der har fulgt ham på en gåtur i det kuperede terræn omkring kunstnerens monumentalskulptur Nimis skrive under på. Skulpturen, der er kunstnerens egentlige hovedværk fremfor tegningerne af religionsstifteren Muhammed som en rundkørselhund, der til gengæld har sikret Lars Vilks berømmelse langt ud over Sveriges grænser og var årsagen til terrorangrebet på Lars Vilks Komiteen 's debatmøde i Krudttønden i København i februar 2015. Et terrorattentat, der kostede én af deltagerne - filminstruktøren Finn Nørgaard - i arrangementet livet.
Lars Vilks arbejdede, indtil han efter terroranslaget i februar 2015 måtte flytte fra sit hus og gå under jorden, næsten dagligt på Nimis, der konstant slides ned af vind og vejr og de flere tusinde besøgende, der årligt lægger vejen forbi den ulovligt opførte, men efterhånden umådeligt populære træskulptur, som ikke alene befinder sig i et ingenmandsland på det stenede stykke land mellem Kullens stejle skrænter og Øresund, men som også er placeret i et juridisk tomrum, hvor skulpturen på den ene side endnu ikke er lovliggjort, da den i strid med svensk lovgivning er opført i et fredet naturområde, men alligevel optræder i den lokale kommunes turistbrochurer som en officiel attraktion.
Lars Vilks er ikke som de andre, og det er måske grunden til, at han som den eneste kunstner har insisteret på, at den udbredte religionskritik indenfor samtidskunsten, der gang på gang bliver kristendommen til del, også gælder, når religionen hedder islam. Ikke alene fik Lars Vilks hurtigt en fatwa på nakken, efter at han i 2007 første gang tegnede Muhammed som en såkaldt rondellhund, også kunstverdenen lagde afstand til Vilks, og siden er strømmen af udstillingsinvitationer og forespørgsler om foredrag tørret ud. I dag — efter flere konkrete forsøg på at slå kunstneren ihjel — lever Lars Vilks under permanent politibeskyttelse og under jorden et hemmeligt sted i Sverige. Kun afbrudt af enkelte ledsagede ture ud i friheden. Blandt andet til Lars Vilks Komiteens arrangementer i København.
Trods de store personlige omkostninger holder Lars Vilks ikke bare ytringsfrihedens fane højt, han har gennem de seneste 10 år formået at bruge de bizarre tildragelser, der er blevet ham til del, i en altomsluttende kunstnerisk praksis, der gør både forsøg på mordbrand, trusler og overfald til kunstnerisk råstof.
Tillykke med dagen, Lars Vilks. Danmark hejser flaget.
Helle Merete Brix og undertegnedes bog om Lars Vilks - Man forhandler ikke med et maskingevær - kan købes her eller lånes på biblioteket.
Se også
Vindarnas tårn / Vindenes tårn (Everything That Rises Must Converge - Homage to Lars Vilks)