Forfatteren Jens-Martin Eriksen gør reklame for et arrangement hos Fri Debat på Facebook:
"Fri Debat inviterer til:
Konference om kunst, blasfemi og demokrati
på Christiansborg
Lørdag 6. februar kl. 13-17
Hvordan er det kommet dertil, at blasfemi i dag betragtes som en sinister ideologi i kunst- og litteraturlivet, mens tavshed om den religiøse terror og tvang fremstår som progressiv blandt kunstnere og forfattere? Vi lægger op til en kritisk undersøgelse og fri debat.
Åbning af konferencen ved MF Henrik Dahl
Heini i Skorini, King's College, University of London:
Den islamiske paraplyorganisation OIC’s strategier for at forhindre religionskritik
Dennis Meyhoff Brink, Københavns Universitet:
Blasfemiens rolle i kampen for lighed og demokrati
Lars Vilks, kunstprofessor og konceptualist:
Hvordan ser blasfemi ud i kunsten i dag?
Thomas Knarvik, billedkunstner:
Hvorfor jeg er vigtigere end Muhammed
Der er fri adgang, men tilmelding er nødvendig. Send mail til konference6feb@gmail.com
Medbring pas eller anden billedlegitimation ved fremmøde.
Kunst, blasfemi og demokrati
Siden begyndelsen af 90’erne har de islamiske landes paraplyorganisation, OIC, advokeret for et nyt internationalt forbud mod blasfemiske ytringer i FN-regi. Da denne strategi ikke er lykkedes, har toneangivende muslimske stater i stedet forsøgt at udvide hatespeech-begrebet til også at omfatte blasfemi. Efter Muhammed-krisen i 2005 er det i vidt omfang lykkedes kræfter i OIC at instrumentalisere store dele af pressen og kunstlivet i vestlige lande i denne strategi.
*
Blasfemisk satire omtales ofte som et nødvendigt onde. Selv de, der forsvarer den, henviser almindeligvis til, at det er noget, vi må tolerere, hvis vi vil have et samfund med ytringsfrihed. Dermed forbigår man imidlertid nemt den blasfemiske satires mange positive effekter. Man glemmer, hvordan den har bidraget til at underminere patriarkalske autoritetsforhold og banet vejen for oplysning og demokrati i Vesten.
*
Hvad skal der til i dag, for at man kan tale om blasfemi i kunsten? Og hvordan kan det være, at blasfemi betragtes som en sinister ideologi i kunst- og litteraturlivet, mens tavshed om religiøse krav om ’respekt’ fremstår som progressiv blandt kunstnere og forfattere? Betyder tolerance, at kunstnere skal respektere tavsheden? Eller betyder tolerance, at publikum skal respektere kunstnere?
*
Disse spørgsmål og paradokser behandler vi på konferencen med Heini i Skorini, Dennis Meyhoff Brink, Lars Vilks og Thomas Knarvik. Bagefter er der debat."
13. februar 2016 afholder Lars Vilks Komiteen et møde med Lars Vilks om kunst og ytringsfrihed på Christiansborg:
"Så ligger programmet for konferencen om kunst og ytringsfrihed den 13. februar på Christiansborg klar.
I panelet sidder tidligere direktør for Sotheby`s, Peter Batkin, kunstkurator Agnieszka Kolek og direktør Marianne Fox, der begge er tilknyttet organisationen Passion for Freedom. Samt Lars Vilks.
Passion for Freedom modtager ved denne lejlighed Lars Vilks Komiteens pris for en indsats for kunst og ytringsfrihed."