Billederne viser en forslået og blodig Jonas Sivkær Pettersen. En tilfældig tur i supermarkedet udvikler sig til at mareridt, da han bliver offer for en særdeles hårdhændet anholdelse foretaget af to politibetjente.
Betjentene forveksler journalisten Jonas Sivkær Pettersen med en efterlyst butikstyv. I løbet af få øjeblikke ligger 33-årige Jonas Pettersen på jorden. Vidner overværer den voldsomme situation.
Optrinnet ender med, at betjentene bliver frifundet for enhver kritik. I sidste ende er det manglende beviser og politibetjentenes ord mod Jonas Sivkær Pettersens, der afgør sagen. Her er en indsigt i afgørelsen fra politiets egen klagemyndighed.
Bedøm selv om politibetjentene har handlet, som man kan forvente af ordensmagten i Danmark.
Det voldsomme optrin begynder i et Rema 1000-supermarked på Kastrupvej i København. Det er lørdag aften 15. december 2018, og en af supermarkedets ansatte mener, at han har afsløret en butikstyv.
Rema 1000’s Walid Mohammad Ghazi Zidan ringer til politiet klokken 21.35 og fortæller, at han er fulgt efter tyven, der beskrives som havende kort hår, grøn dynejakke med pelskrave og mørke joggingbukser på.
En patrulje bestående af politiassistent Allan Schou Sørensen og politibetjent Frederik Thye Hansen bliver straks sendt til Rema 1000. Efterfølgende kører betjentene rundt i området og klokken 21.44 foretager de den voldsomme anholdelse af Jonas Sivkær Pettersen.
Helt tilfældigt passer udseendet af Jonas Sivkær Pettersen med signalementet af butikstyven fra Rema 1000. Det skal vise sig at få voldsomme konsekvenser.
Jonas Sivkær Pettersen arbejder til daglig som redaktør på fagbevægelsens medie A4. Der har journalisterne et særligt fokus på arbejdsmiljø og lønmodtagernes vilkår.
Den 33-årige journalist har denne lørdag aften handlet lidt fornødenheder i Rema 1000. På vej hjem bliver Jonas Sivkær Pettersen stoppet af en hvid varevogn med politiets logo på siden. Politibilen kører ind foran ham få hundrede meter fra Rema 1000. Ud af bilen kommer to betjente, der omgående pågriber Jonas Sivkær Pettersen uden at fortælle, hvad det hele handler om. "Bare gør som vi siger,” erklærer politifolkene Allan Schou Sørensen og Frederik Thye Hansen
Jonas Sivkær Pettersen forklarer i klagemyndighedens rapport, at han bliver overmandet og lagt ned på jorden af polititjenestemændene, som er meget aggressive over for ham.
Begge polititjenestemænd lægger sig oven på ham, og den ene politimand sætter et knæ i ryggen på ham. Derudover bliver Jonas Sivkær Pettersens hoved trykket hårdt ned mod asfalten. Den 33-årige journalist forklarer, at han ikke forsøger at flygte fra politibetjentene, men går i panik. Derfor kan Jonas Sivkær Pettersen muligvis have gjort lidt modstand, da polititjenestemændene vil lægge ham i håndjern.
Politiassistent Allan Schou Sørensen og politibetjent Frederik Thye Hansen afviser pure at have udøvet vold mod Jonas Sivkær Pettersen. Politifolkene afviser også, at de har sat knæ i ryggen på Pettersen i forbindelse med anholdelsen.
Politiassistent Allan Schou Sørensen og politibetjent Frederik Thye Hansen forklarer i rapporten, at Jonas Sivkær Pettersen forsøger at løbe væk, da betjente erklærer, at de er fra politiet.
Politiassistent Allan Schou Sørensen forklarer endvidere, at han får fat i Jonas Sivkær Pettersens arm eller jakke, hvilket resulterer i, at betjenten og den 33-årige journalist falder ned på vejen.
Jonas Sivkær Pettersen ender med at ligge på maven, og politiassistent Allan Schou Sørensen ligger oven på ham. Politibetjentene fortæller, at Pettersen gør ‘kraftig modstand’ og forsøger at komme fri.
Politiassistent Allan Schou Sørensen forklarer endvidere, at han og politikollegaen Frederik Thye Hansen forsøger at få fat i Jonas Sivkær Pettersens arme, men det er ifølge betjentene svært at få fat i den unge journalists arme og få ham lagt i håndjern.
Betjentene fortæller i redegørelsen, at Jonas Sivkær Pettersen skraber sit hoved frem og tilbage over asfalten, hvorfor politifolkene bliver nødt til at holde hans hoved fast, så han ikke skader sig selv. Efter noget tid lykkes det politipatruljen at få Jonas Sivkær Pettersens arme om på ryggen, og betjentene kan fæstne håndjernene.
To vidner - en kvinde og en mand - overværer episoden fra deres bopæl. Begge vidner forklarer, at anholdelsen ser voldsom ud. Det kvindelige vidne forklarer, at Jonas Sivkær Pettersen udøver kraftig modstand ved at vride sig rundt. Det mandlige vidne erklærer, at Jonas Sivkær Pettersen ikke gør meget modstand. Samme vidne forklarer derudover, at en af polititjenestemændene på et tidspunkt trykker Jonas Sivkær Pettersens hoved hårdt ned mod asfalten.
Jonas Sivkær Pettersen modsiger politipatruljen på flere punkter. Pettersen forklarer, at han rent ud sagt går i panik. Uden at forklare hvorfor lægger politifolkene Jonas Sivkær Pettersen i benlås og håndjern - med ansigtet direkte ned mod jorden. Første da den uskyldige unge mand ligger på den kolde asfalt, fortæller betjentene, at de leder efter en efterlyst mand.
Kort tid efter ankommer to andre politifolk i en anden patruljevogn. Jonas Sivkær Pettersen bliver sat ind på politibilens bagsæde iført håndjern. Den anholdte bedyrer sin uskyld flere gange og kigger vantro på politifolkene. Politibetjentene kører tilbage til supermarkedet Rema 1000, hvorefter politiassistent Allan Schou Sørensen og politibetjent Frederik Thye Hansen går ind i supermarkedet.
Politifolkene har på dette tidspunkt ikke tjekket Jonas Sivkær Pettersens indkøbspose fra Rema 1000. Dette ville have afsløret en kvittering på alle varerne og ville have frifundet Jonas Sivkær Pettersen på stedet.
Kort tid efter kommer de to politifolk tilbage og kan overbringe en besked til den mand, som de lige har udsat for en særdeles voldsom anholdelse.
Jonas Sivkær Pettersen bliver løsladt igen klokken 21.52, da polititjenestemændene finder ud af, at han ikke er gerningsmanden til butikstyveriet.
Afgørelsen er klar og tydelig, da politiets egen klagemyndighed efter 11 måneder frifinder de to politifolk Allan Schou Sørensen og Frederik Thye Hansen:
“Der er efter Politiklagemyndighedens vurdering ikke grundlag for at fastslå, at polititjenestemændene i den forbindelse udøvede strafbar vold mod Jonas Sivkær Pettersen,” fastslår myndigheden i afgørelsen og fortsætter:
“Det er på den nævnte baggrund vores opfattelse, at der ikke er grundlag for at fortsætte efterforskningen mod politiassistent Allan Schou Sørensen og politibetjent Frederik Thye Hansen, jf. retsplejelovens § 749, stk. 2.”
Den uskyldige Jonas Sivkær Pettersen ender på akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital, hvor han modtager behandling efter politiets hårdhændede anholdelse.
Den unge journalist er målløs, chokeret og vred, da han efterfølgende beskriver overfaldet:
“Er det en politistat, vi har i Danmark, hvor betjente kan tillade sig lige, hvad der passer dem?” spørger Jonas Sivkær Pettersen.
(Den første postering om sagen kan læses her)
Se også
Yahya Hassan: Du kan udgive perkeren på Gyldendal, men du kan ikke tage perkeren ud af digteren