I Agedrup Kirke på Fyn har ytringsfriheden trange kår. Nu truer sognepræstens ægtemand med en politianmeldelse, fordi en af kirkens medarbejdere ytrer sig racistisk på de sociale medier.
Det drejer sig om Agedrup Kirkes 70-årige kirketjener, Holger Jagd Greve, der kalder Danmarks udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye, for ‘kokosnød’ og dermed fremhæver ministerens brune hudfarve.
For kirketjeneren handler det racistiske angreb på Mattias Tesfaye om, at den dansketiopiske minister er for indvandrerkritisk i sit embede.
Netop skældsordet ‘kokosnød’ bliver især brugt af venstrefløjen samt i muslimske indvandremiljøer, når de vil tale nedsættende om migranter, der er blevet ‘for danske’ i deres tankegang og mentalitet.
I USA bruges det tilsvarende udtryk ‘Onkel Tom’ om afroamerikanere, der ikke deltager fuldtonet i de sortes racekamp.
Den prekære sag i Agedrup Kirke har fået ægtemanden til sognepræst Ina Balle Aagaard til at fremture med trusler om politianmeldelse for injurier mod den danske folkekirke.
“Så kunne jeg også indgive anmeldelse...for injurier mod eksempelvis folkekirken,” truer Kasper Aagaard og retter sin anklage mod journalisten, der har bragt racismesagen frem i offentligheden.
Det handler om, at folkekirkens afdeling i Agedrup ikke ønsker fokus på kirketjenerens racistiske ytringer.
46-årige Kasper Aagaard flyttede sammen med sin kone og deres tre døtre ind i den nyrenoverede præstegård ved Agedrup Kirke i efteråret 2018. Den tilbundsgående renovering var finansieret med danske skattepenge.
50-årige Ina Balle Aagaard blev ansat som sognepræst ved Agedrup Kirke i december 2018.
“I pastoratet ser jeg derudover frem til at blive en del af et godt arbejdsteam,” lød det fra Ina Aagaard i 2018.
I dag er det afsløret, at der er tale om et særdeles venstreorienteret ‘arbejdsteam’, der inkluderer en kirketjener, der kæmper for, at alle syriske asylansøgere skal have lov til at blive permanent i Danmark - selvom der er fred i Syrien.
Hvis ikke man er enig med Ina Balle Aagaards kirketjener, begynder racistiske anklager at boble. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har dansketipoisk baggrund, og han er netop særlig udsat for racisme på grund af sin brune hudfarve.
Sognepræstens 46-årige ægtemand, Kasper Aagaard, er til daglig chef i et kommunalt drevet fællesskab, der skal fremme jobskabelsen og erhvervslivet i regionen.
Erhvervshus Fyn er ejet af ni fynske kommuner og er - ligesom Agedrup Kirke - finansieret af danske skattemidler.
Det er dybt problematisk, at en sognepræst og hendes kommunalt ansatte ægtemand knægter ytringsfriheden ved hjælp af polititrusler.
Det er ikke de, der gør opmærksom på racisme, der er på gyngende grund. Det er de, der faciliterer racisme og tillader den i en dansk sognekirke.
Agedrup Kirke har et stort forklaringsproblem, når deres kirketjener ytrer sig racistisk om en danskafrikansk minister.
Advokaten Klaus Ewald, der driver et advokatfirma i Odense, har oplyst, at han har anmeldt Agedrup Kirkes medarbejder til politiet for racisme efter paragraf 266b.
Sognepræsten Ina Balle Aagaard har indtil nu forholdt sig tavs i sagen.
*
Kritiske journalister kan henvende sig til Kirkeministeriet, der er ansvarlig for Agedrup Kirke:
Joy Mogensen, kirkeminister
Email: km@km.dk
Telefon: 9358 7546
Eller
Ina Balle Aagaard, sognepræst
Telefon: 2916 0638
Email: iba@km.dk
*
Læs mere om racismesagen fra Agedrup Kirke på Fyn
Se også
Frænde er frænde værst (Mattias Tesfaye i Congo)