Mandag 2. maj 2016 skal billedkunstneren Uwe Max Jensen i retten i København anklaget for "uanstændig og anstødelig opførsel". Baggrunden for retssagen er en happening med et Islamisk Stat flag i Glyptotekets have, der blev brat standset af politiet.
Fredag 25. september 2015 ville Uwe Max Jensen udføre happeningen Trold, der vejrer kristenblod (se pressemeddelelsen nederst) i Glyptotekets have i København. Uwe Max Jensen havde lige påbegyndt happeningen, da han blev anholdt og lagt i håndjern af tre civilbetjente. De tre civilbetjente var til stede i haven, da kunstneren ankom til stedet. Uwe Max Jensen troede umiddelbart, at det var håndværkere, der holdt frokostpause eller tidlig weekend, og han tog derfor ikke nærmere notits af dem. Efter anholdelsen, hvor kunstneren blev sigtet efter terrorparagraffen, blev Uwe Max Jensen kørt ind til politistationen på Halmtorvet på Vesterbro. Umiddelbart efter at Uwe Max Jensen var blevet kørt bort, kom yderligere fem politibetjente til Glyptotekshaven, hvor de registrerede de tilstedeværende.
På politistationen fik kunstneren oplyst, at der var flere anklager imod ham. Han blev anbragt i en ventecelle. Civilbetjentene udspurgte blandt andet kunstneren om det flag, han benyttede ved happeningen. Uwe Max Jensen fortalte, at det var en kopi af Islamisk Stat 's flag. Betjentene ville vide, hvad der stod på flaget, og de ville vide om, kunstneren havde tilføjet skrift til flaget. Uwe Max Jensen oplyste, at flaget var skabt med Islamisk Stats flag som forlæg uden tilføjelser, og at den arabiske skrift på flaget angiveligt var den muslimske trosbekendelse - shahada. Herefter fik kunstneren at vide, at hans bil, der stod parkeret ved Glyptoteket, ville blive ransaget.
Da betjentene vendte tilbage efter ransagningen af bilen, hvor de angiveligt ikke fandt noget af interesse - Uwe Max Jensen kunne efterfølgende se, at de havde været grundige, da de blandt andet havde åbnet en papkasse med malerier, der var lukket med gaffertape - var det kunstnerens indtryk, at de ville have afsluttet forløbet så hurtigt som muligt. En betjent læste det op for Uwe Max Jensen, som han havde udtalt under afhøringen. Kunstneren fandt det i overensstemmelse med det sagte. Herefter blev Uwe Max Jensen løsladt med en besked om, at han ville modtage en bøde for forstyrrelse af den offentlige orden, og at hans Islamisk Stat flag var beslaglagt. Flaget er stadig i politiets varetægt.
Kunstneren vurderer, at han var tilbageholdt cirka 1 1/2 time.
Enkelte har spekuleret i, om kunstneren selv tilkaldte politiet til sin happening i Glyptotekshaven. Sandsynligvis ud fra en formodning om, at politiets indgriben ville sikre spektakulære billeder og give værket yderligere kant. Det gjorde han ikke. Det forholder sig modsat.
Politiet har været en aktør ved flere af Uwe Max Jensens happenings de seneste år, og Uwe Max Jensen blev eksempelvis anholdt i Viborg i 2014 i forbindelse med en happening ved domkirken, hvor han gik nøgen rundt med en koran i hånden. Det ville ikke tilføje meget nyt til Jensens samlede værk at blive anholdt igen. Desuden udløser en anholdelse ofte en bøde. Så det koster Uwe Max Jensen penge, som han ikke har, at blive anholdt.
Uwe Max Jensen prøvede at undgå enhver indblanding i happeningen ved ikke offentligt at omtale tid og sted for sin happening. Kunstneren ønskede ikke indblanding i happeningen fra islamisters side. Han var heller ikke interesseret i, at ansatte fra Glyptoteket spolerede værkets tilblivelse. Han havde end ikke overvejet, at happeningen kunne have politiets interesse.
Nu står spørgsmålet tilbage: Hvordan kendte politiet til tid og sted for happeningen?
Kunstneren ser tre mulige scenarier for sig:
1) Den pressemeddelelse, Jensen udsendte, var klausuleret, og værket måtte først omtales efter udførelsen. En journalist kan have videresendt pressemeddelelsen til politiet eller Glyptoteket. Men kunstneren tvivler på, at nogen af de medier, som han sendte pressemeddelelsen til, har sendt en pressemeddelelse af denne karakter videre til politiet.
2) Jensen skrev på Facebook, at folk kunne skrive til ham privat, hvis de ville kende tid og sted for happeningen. Det gjorde cirka otte personer. De fleste var venner med kunstneren. To kendte han kun fra Facebook. Nogen af disse kan have sendt oplysninger om tid og sted videre til politiet. Det kan ikke udelukkes, men personligt anser Jensen det ikke for videre sandsynligt.
3) Politiet overvåger specifikt Jensens Facebook profil. Eller de overvåger generelt Facebook og trawler mediet for ord som eksempelvis Islamisk Stat. Inden sin arrestation ville Jensen have fundet denne teori usandsynlig. Nu må han indrømme, at denne teori virker mindre usandsynlig.
Se IS-flag happeningen her (eller det Uwe Max Jensen nåede at udføre af happeningen, inden politiet skred til anholdelse)
(PS: Retssagen afholdes 2. maj, selvom der står 5. april på indkaldelsen)
*
Den oprindelige pressemeddelelse:
Trold, der vejrer kristenblod, udstyret med IS flag
Skulpturen Trold, der vejrer kristenblod er skabt i 1896 af billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen (1861-1941). En bronzeudgave af skulpturen står i Glyptotekshaven bag Glyptoteket i København. Jacobsens skulptur har igennem årene været omgærdet af kontrovers, fordi kristne grupperinger har opfattet skulpturen som antikristen på grund af titlen.
Nu opdaterer billedkunstneren Uwe Max Jensen skulpturen til en ny tid, hvor det ikke er trolde, der truer kristne, men derimod islamister i primært Mellemøsten. For at illustrere denne pointe udstyrer Uwe Max Jensen fredag 25. september 2015 klokken 13.00 Trold, der vejrer kristenblod med et flag fra Islamisk Stat. Flaget fastgøres til troldeskulpturens fremstrakte hånd, hvorefter trold og flag overgives til deres videre skæbne.
Da Uwe Max Jensen ikke har ønsket at støtte Islamisk Stat ved at købe et flag fra organisationer, der sympatiserer med terrororganisationen, er flaget blevet specialfremstillet af en tekstilkunstner, der ønsker at være anonym.
*