Journalist Søren K. Villemoes skriver om Storbritannien 's udmeldelse af EU på sin Facebook profil:
"Man kan håbe, at brexit vil føre til en erkendelse i EU om, at unionen har et dybt og ekstremt alvorligt problem med den folkelige forankrig og demokratiske legitimitet. Det er ikke bare et britisk problem. Det er også et kontinentalt problem.
Men mon ikke det i stedet bliver fortolket i Bruxelles som endnu en dum og uvidende befolkning, der har handlet uansvarligt på grund af nogle folkeforførende populisters manipulation? Det satser jeg på. Foragten for folkeligt demokrati sidder dybt i EU. Arrogancen plejer at være total.
Det er kun de tungnemme EU-fans, der ikke har forstået, at det europæiske projekt allerede døde sidste år under flygtningekrisen. Det projekt, man inviterede briterne ind i i 1973, og som man især satte gang i efter Murens Fald med Maastricht-traktaten, hvor alt i horisonten principielt kunne blive en del af en stadig mere integreret union, i sidste end måske endda en føderation, hvor frihandel og åbne grænser ville skabe vækst, fred og broderskab i al fremtid. Det projekt findes ikke mere.
Og når den europæiske flygtningekrise blusser op igen - og det er jeg overbevist om, at den vil gøre - så vil vi se løjer. Hvis unionen er lige så handlingslammet og ude af stand til at løse dette akutte politiske problem, som vi så sidste år, vil unionen splittes yderligere og den demokratiske opbakning falde nok engang. Medlemslandene vil begynde at lede efter alternative, formentlig bilaterale løsninger, som Østrig har gjort i Balkan. EU vil i så fald stå tilbage som en skygge af sig selv. En skal af direktiver og dokumenter, men uden politisk tyngde. Der vil sikkert være folk, der vil bebrejde naive og uvidende befolkninger, usaglige populister og nationalismens elendigheder også denne udvikling. Men vil det gøre nogen forskel til den tid?"
Læs også
Hvor er det trættende at se danske journalister med ansigterne lagt i bedemandsfolder efter gårsdagens afstemning