Muhammedtegner Kurt Westergaard og Flemming Rose fotograferet til et møde i Trykkefrihedsselskabet. (Foto: Snaphanen)
Det er fint, at Flemming Rose afslører sine arbejdsforhold på Jyllands-Posten i sin ny bog De besatte (selvom afsløringen også er en indirekte afsløring af Rose selv, og hvor langt han var villig til at gå imod sine principper for at beholde et velbetalt job). Men det kedelige ved historien er, at det er en intellektuel overspringshandling, da vi nu diskuterer Jørgen Ejbøl 's censur af Rose, men ikke det egentlige. Nemlig tilvandrede muslimers de facto censur af danske medier og deres uformelle, men konkrete knæsætning af det islamiske billedforbud som noget, der skal respekteres også af ikke-muslimer.
*
Information's journalister Sebastian Abrahamsen og Ulrik Dahlin skriver om sagen:
"Jyllands-Postens øverste ledelse underlagde daværende udlandsredaktør Flemming Rose strenge restriktioner i årene efter Muhammed-krisen. Det afslører hovedpersonen selv i en ny bog. Her kommer det også frem, at den daværende bestyrelsesformand (Jørgen Ejbøl, red.) blandede sig usædvanligt meget i avisens beslutninger."
Den såkaldte Rose-håndfæstning sendt fra Jørgen Ejbøl til Lars Munch. Håndfæstningen er med i Flemming Roses ny bog De besatte, der udkommer i dag.
Information skriver om håndfæstningen: "Med en enkelt mail var Flemming Rose sat under administration.
I bogen spekulerer han over, hvorfor ledelsen ikke bare fyrede ham, hvis han udgjorde så stor en sikkerhedstrussel. Han mener selv, det kan skyldes, at Muhammed-tegningerne slet ikke var hans ide. Det var en opgave, han af sin chefredaktør Jørn Mikkelsen var blevet sat til at løse som kulturredaktør i 2005 og efterfølgende blev sendt i byen for at forsvare. Måske følte avisens ledelse, at de skyldte ham noget.
Håndfæstningen blev ifølge bogen senere forlænget fra at gælde ét år til at gælde, lige så længe Flemming Rose var ansat i JP/Politikens Hus. Godt fire år senere kulminerede spændingerne mellem Ejbøl og Rose i, at Ejbøl overfusede Rose, der til gengæld sagde op.
I bogen vurderer Flemming Rose, at håndfæstningen af ham i første omgang måske nok drejede sig om husets sikkerhed, men at det senere kom til at handle mere om én mand og hans ønske om at kontrollere Rose: Jørgen Ejbøl.
Ejbøl var koncernbestyrelsesformand i JP/Politikens Hus indtil 2014. I dag er han næstformand i koncernbestyrelsen og formand for Jyllands-Postens fond, en af de to fonde, der ejer JP/Politikens Hus.
Rose beskriver ham i bogen som en magtfuldkommen og intimiderende leder, der manipulerer med husets medarbejdere og blander sig i Jyllands-Postens redaktionelle beslutninger – hvilket er højst usædvanligt for et medlem af bestyrelsen.
Flere gange i perioden 2011-2016 forhindrede Jørgen Ejbøl angiveligt Flemming Rose i at optræde i Jyllands-Postens spalter. Både som skribent og som interviewperson. Ifølge Rose forsøgte Ejbøl også at forhindre udgivelsen af hans bog Hymne til friheden i 2015."
Læs også
Muhammeds ansigt: Kulturredaktør Flemming Rose 's ledsagetekst til Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten
Gemmeleg (Replik til fotograf Michael Drost-Hansen 's propaganda)
Kurt Westergaard og billedkunstneres ytringsfrihed
Homage til Kurt Westergaard og Michael Drost-Hansen (Viva La Pixels)