Jurist Jacob Mchangama og professor Frederik Stjernfelt 's bog MEN ytringsfrihedens historie i Danmark udkommer 11. november 2016. Det markeres med et arrangement 15. november i Politikens Hus. Om arrangementet skriver Jacob Mchangama:
"Den 11. november udkommer bogen ”MEN, ytringsfrihedens historie i Danmark”, hvor Frederik Stjernfelt og Jacob Mchangama redegør for den til alle tider hårde kamp for den frie debat. Forfatterne skitserer i bogen ytringsfrihedens historie i Danmark; fra Reformationen og frem til i dag.
I anledning af bogudgivelsen afholder Pressen Politikens Hus et debatarrangement den 15. november kl. 19.30. Denne aften stiller Frederik Stjernfelt og Jacob Mchangama spørgsmål og søger svar i diskussionen om en frihedsværdi alle hylder, men få kender den fulde historie om. Politikens Marcus Rubin modererer samtalen."
Forsiden af MEN - ytringsfrihedens historie i Danmark. En bog af Jacob Mchangama og Frederik Stjernfelt.
*
Politiken Plus beskriver arrangementet på denne måde:
"Denne aften (15. november, red.) stiller Frederik Stjernfelt og Jacob Mchangama spørgsmål og søger svar i diskussionen om en frihedsværdi alle hylder, men få kender den fulde historie om. Politikens Marcus Rubin modererer samtalen.
Det gør de med udgangspunkt i moppedrengen ’MEN – ytringsfrihedens historie i Danmark’, som er berammet til udgivelse den 11. november i år.
’MEN – ytringsfrihedens historie i Danmark’ er et stykke enestående eksempelhistorie, hvori Frederik Stjernfelt og Jacob Mchangama redegør for den til alle tider hårde kamp for den frie debat. Forfatterne skitserer ytringsfrihedens historie i Danmark; fra Reformationen og frem til i dag. Er der tale om en særlig ”vestlig værdi”, som nogen påstår, eller er ytringsfriheden opstået som en naturlig forlængelse af den særlige danske kultur og demokratisering, vi normalt bryster os af? Eller måske er ytringsfrihedens kulturhistorie i Danmark i virkeligheden langt mere ujævn og uskøn? Er kampen så slut? På ingen måde, ifølge de to forfattere.
Værket spænder fra den lutherske ortodoksis undertrykkelse af papister, kryptocalvinister og pietister til trykkefrihedskampene, der fører frem til grundloven i 1849. Også den nyere historie er beskrevet i det store værk. Som forsøgene på at gøre arbejder- og bondebevægelsen tavse og de mange diskussioner om blasfemi- og racismeparagraffen. Vi hører også om den nationale sikkerhed kontra ytringsfrihed og bliver grundigt indført i Muhammed-krisen og de efterveer, vi i dag stadig er påvirkede af. De to forfattere kortlægger også de aktuelle fronter i den standende konflikt om ytringsfriheden. Et uomgængeligt værk, for den læser der vil blive klogere på en frihedsværdi alle hylder, men få kender den fulde historie om."
*
Dagen efter arrangementet i Pressen Politikens Hus kan man opleve Stjernfelt og Mchangama ved et humanomics open research seminar på Aalborg Universitet København (AAU CPH), hvor Frederik Stjernfelt er professor. Om dette arrangementet fremgår det af universitetets hjemmeside:
"Danmark har nu diskuteret ytringsfrihed i ti år – og der er ingen udsigt til, at det hører op.
Men strid om ytringsfrihed i Danmark er ingen ny ting. I 1770 var Danmark det første land i verden, der fuldstændig fjernede censuren – før da slog lutherske teologer hårdt ned på afvigende synspunkter. I 1849 indførte Grundloven ytringsfrihed – men ikke med fastere hånd end at blasfemi og utugt, trusler mod national sikkerhed og majestætsfornærmelse, nye medier samt hån, spot og latterliggørelse igen og igen er blevet forfulgt med loven i hånd. Stærke debatter om ytringsfrihed udfoldede sig allerede i 1770-90'erne, i 1830-40'erne, i 1880'erne og i 1930-40'erne.
Denne bog kortlægger den fascinerende historie om ytringsfriheden i Danmark - hvilke personer og positioner, der på forskellige tidspunkter er blevet straffet og marginaliseret hvilke skiftende love der motiverede disse forfølgelser, og hvilke store sager de gav anledning til. Samtidig udgør bogen et argument for, at en mere mangfoldig verden behøver en mere mangfoldig ytringsfrihed."
Se også
Gulddreng (Fuckboi Jacob Mchangama / Sarah Hammeken og wannabe modeller Louise Stenstrup og Karina Pedersen)
Søren K. Villemoes: - Den manglende liberale kritik af Karina Pedersen 's "Helt ude i hampen" er lyden af lejrtænkning
Jacob Mchangama lagt på is