Weekendavisen bragte i sidste uge en artikel om Lars Vilks Komiteen - den svenske billedkunstner og Muhammedtegner LarsVilks' støttekomite i Danmark. Da jeg er medgrundlægger og nuværende medlem af komiteen forsøgte avisen at indhente en kommentar fra mig. Jeg ønskede imidlertid ikke at medvirke i artiklen, da det stod klart for mig, at præmissen for artiklen var en gang mudderkast tidligere og nuværende medlemmer af komiteen imellem. Det havde jeg ingen interesse i at medvirke i, og jeg har heller ingen interesse i at forholde mig til en sådan mudderkastning, så jeg har ikke læst artiklen.
Jeg vil derimod gerne fortælle om Lars Vilks Komiteens fremtid. Mange har fået den opfattelse, at komiteen ikke længere eksisterer. Det er ikke korrekt. Men den har de seneste to år befundet sig i en dvaletilstand. Det skyldes to ting. Komiteen har mistet en meget stor arbejdsmæssig kapacitet i Helle Merete Brix, der grundlagde komiteen i 2012 sammen med mig.
Desuden er komiteen i stor grad lykkedes med sit arbejde. I 2012 var det umuligt for Lars Vilks at komme offentligt til orde. I dag supplerer Helle Meretes Saloner (Brix' private projekt) og ytringsfrihedsorganisationen Fri Debat Lars Vilks Komiteens arbejde og afholder offentlige arrangementer med Vilks. Også Vilks' sikkerhedssituation er væsentligt forbedret siden 2012, så han er ikke i samme fare, hvad angår et attentat. Dermed er hans ytringsfrihed de facto bedre sikret end i 2012. I forbindelse med fireårsdagen for Omar El-Husseins angreb på Lars Vilks Komiteens møde i Krudttønden har Lars Vilks været i både Berlingske og Weekendavisen samt gæst i Deadline. Hvad angår Vilks' mulighed for at komme seriøst til orde i medierne, er hans situation også væsentligt forbedret.
Hvis Lars Vilks føler, at Helle Meretes Saloner eller Fri Debat eller en helt tredje aktør varetager arbejdet for hans ytringsfrihed bedre end Lars Vilks Komiteen, er komiteen indforstået med det. Det er Lars Vilks' egen suveræne afgørelse, hvem, der bedst varetager hans interesser. Skulle Vilks foretrække andre samarbejdspartnere end Lars Vilks Komiteen, får det ikke i første omgang indflydelse på komiteens fremtidige arbejde.
Da Lars Vilks Komiteens møde om Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed i Krudttønden i februar 2015 blev udsat for et terrorangreb, der kostede en af de fremmødte gæster - filminstruktøren Finn Nørgaard - livet, og de to grundlæggere af komiteen efterfølgende blev truet på livet af en islamist, stod det klart, at komiteen nu var en selvstændig aktør i ytringsfrihedskampen. Og da den kunstneriske ytringsfrihed og ytringsfriheden generelt er udsat for mindst det samme pres som i 2012, er det desværre for tidligt at sende komiteen på endegyldig pension.
Komiteen kan derfor annoncere, at den snarest holder endnu et offentligt møde, hvor emnet vil være ytringsfrihedens tilstand anno 2019. Her vil der ikke kun være fokus på de mange trusler mod ytringsfriheden, der stadig kommer fra muslimsk hold, men også på PET, regeringen, EU og techgiganternes forsøg på at stække ytringsfriheden.
Uwe Max Jensen
Medgrundlægger og medlem af Lars Vilks Komiteen
Se også
Når ræven vogter gæs