Flemming Rose og Muhammedtegner Kurt Westergaard fotograferet ved et møde i Trykkefrihedsselskabet. (Foto: Snaphanen)
Journalister, der normalt kræver svar på alt af alle, er ikke helt så meddelsomme, når det gælder egne forhold. Fra denne uges Weekendavisen, hvor Martin Krasnik og Klaus Wivel stiller en hel række spørgsmål med udgangspunkt i Flemming Rose 's bog De besatte, som de ikke får svar på:
"Det er sært fascinerende, når journalister reagerer, som om de var politikere, og mediehuse som multinationale virksomheder. Når publicister nægter at svare på klare, konkrete spørgsmål, der har offentlighedens interesse, taler sort, udenom og afleverer nøje, men intetsigende, forberedte sætninger. Det er sådan JP/Politikens Hus svarer på de spørgsmål, der rejser sig i Flemming Roses bog: Hvorfor truede bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl med at fyre Flemming Rose fra sit job som redaktør på Jyllands-Posten, hvis Rose afgav vidneudsagn i en retssag om terrorplaner mod avisen? Hvorfor smed Ejbøl både Roses og Naser Khaders PET-livvagter ud fra en prisuddeling for ytringsfriheden på Jyllands-Posten? Hvorfor prøvede Ejbøl at stoppe Roses bog Hymne til friheden? Hvorfor tvang Ejbøl, koncerndirekør Lars Munch og chefredaktør Jørn Mikkelsen i 2011 Rose til at acceptere en »håndfæstning«, der stærkt begrænsede, hvad han måtte sige og skrive? Hvorfor havde Ejbøl, der var bestyrelsesformand, så stor indflydelse på redaktionelle valg, når han ellers bedyrede, at det havde han i dén stilling naturligvis ikke? Og endelig: Hvorfor reagerede hverken chefredaktør Jørn Mikkelsen, koncerndirektør Lars Munch eller hans efterfølger Stig Ørskov på Jørgen Ejbøls systematiske inddæmning af Rose? Var de enige? Blev de trynet til det? Og hvad mener de om dette slående misforhold mellem avishusets ledelses ord og handling? Eller som Rose selv skriver i De besatte: »Hvorfor tillod de andre topchefer i virksomheden ham (Ejbøl) at gå amok uden en eneste indsigelse? Hvorfor satte ingen foden i døren og sagde fra? Var virksomheden blevet et diktatur, hvor én mand bestemte alt? Hvor var fornuftens stemmer, hvor var Lars Munch og Stig Ørskov?«.
»Ingen kommentarer,« skriver Jørn Mikkelsen, der indtil for nylig var JPs chefredaktør, i en mail onsdag som svar på Weekendavisens henvendelse."
Læs også
Kurt Westergaard kræver 100.000 kroner af billedkunstner på grund af Muhammed-malerier